Inspiration
23. jan. 2018 – 46 Ugeavisen svendborg Tirsdag 23. januar 2018

Uddrag af artiklen her

FILMFOLK SPISER OGSÅ ØKOLOGISK

Øland i Brogade har været leverandør af mad til flere filmproduktioner, forretningen har fået et “guldmærke” og har succes med bekæmpelse af madspild.

Aldrig tidligere har økologiske varer fyldt så meget i danskernes indkøbskurve som nu. Salget af økovarer steg fra 2015 til 2016 fra syv til otte mia. kroner, viser tal fra Danmarks Statistik. Dermed er salget steget med 14 procent, hvilket bringer den økologiske andel af det samlede fødevaresalg i dagligvarehandlen op på 9,6 procent.

Den positive udvikling mærkes også hos Øland, Svendborgs økologiske butik og café i Brogade, hvor man især på færdiglavet mad oplever fremgang.

– Vi etablerede i 2017 et økologisk køkken i Fremtidsfabrikken, hvorfra vi leverer mad til både Fremtidsfabrikkens brugere, til vores gæster i cafeen i Brogade og som take away, til lokale virksomheder i form af frokostordninger, til receptioner og fester, og til Ærøfærgen, hvor vi laver en dagens ret til passagererne, fortæller Sune Østbjerg, som er indehaver af Øland

– Vi laver vores mad med udgangspunkt i årstidens grønt fra lokale avlere. Vi har altid forskellige sandwiches, salater, tapas, tærter, kødretter og friskbagt brød fra Brødkompagniet på menuen. Her er mad til både veganere, vegetarer og kødspisere, og vi har selvfølgelig også en god, friskbrygget økologisk kop kaffe, te, most og kage i caféen, fortæller Sune Østbjerg, som i 2017 også fik en hovedrolle ved fire filmproduktioner på Sydfyn.

– Øland blev først anbefalet til “Tinkas Julekalender” og herefter fik vi også jobbet som madleverandør til holdet bag Bille Augusts film “Lykke Per” – og to mindre produktioner. Det var både hårdt, men også sjovt at prøve, for filmfolk er ikke de mest præcise i verden. De kunne således med få timers varsel ændre tidspunkt og sted for levering af maden, så det gav vores køkken visse udfordringer, fortæller Sune Østbjerg, som har – omregnet til fuldtidsstillinger – seks ansatte i Øland.

Øland, både butik, køkken og café, har i øvrigt modtaget fødevarestyrelsens “guldmærke”, der gives til virksomheder, der kan dokumentere, at mellem 90 og 100 procent af produktionen er økologisk.

Læs hele artiklen – Af Michael Thorbjørnsen